Skriver du dagbok – i vilket syfte?

Mitt yngsta barn fyller 18 år och jag funderar på hur vi firade hans två systrar när dom hade sin 18 års dag för 6 och 8 år sedan. Gick vi ut på restaurang, hade vi vanligt kaffe-tårta-fika, vad gav jag dom i present, var dom ens hemma det året, dom har ju varit utomlands i perioder. Just nu, kommer jag inte ihåg det. Det leder till mina funderingar på dagböckerna jag skrivit i perioder.

Som liten tjej skrev jag dagbok och förde anteckningar i kalendrar om det som hände under dagarna och under skoltiden. En period hade jag en 5-års och sedan en 10-års dagbok, i den står ett datum på ett uppslag med tio olika sektioner, en för varje år, i tio år. Det är lite häftigt att kunna se anteckningar från samma datum under tio år efter varandra.

Tillbaka till fråga – i vilket syfte skriver jag dagbok och vad skriver jag? Jag kan skriva om:

 • Vad jag gör om dagarna, vilka jag träffar, för att komma ihåg, ha något att gå tillbaka till och minnas tiden som varit, ”min historia”
 • Hur jag mår, vilka tankar och funderingar jag har
  • Bakåtsträvande; det jag har upplevt som jag är tacksam över eller problem att reflektera över, som hänger sig kvar, praktiska eller känslomässiga
  • Framåtsträvande, vad jag längtar efter, det jag ser fram emot mina planer framåt
 • Vädret, hur det har varit
 • Träningsdagbok, vad och hur jag tränat och planering framåt för att kanske nå ett mål
 • Middagar och fester, namn på gäster, vad åt vi, vilka lekar vi lekte
 • Födelsedagar och bemärkelsedagar, vad vi gjorde då

Jag har en känsla att jag vill komma ihåg det som varit, det känns viktigt, men jag kan inte sätta fingret på varför det är viktigt, är det för min egen del eller för mina barn? För att kunna berätta vad som hänt? Vårat minne är ofta en konstruktion, hur säker kan jag vara på att sanningshalten i det jag skrivit?

Jag tror på tankens kraft, det jag tänker och fokuserar på, får jag mer av. Att vara tacksam och notera det goda som hänt, är viktigt för mig. Det hänger ihop med att fokusera på och manifestera det jag önskar mig mer av i framtiden.

Reflektion över dagen vad som var bra/dåligt, att fundera på varför känslor och situationer uppkommit som är problematiska. Det kan leda till en självinsikt och lärdomar om mig och livet, då lever jag i en utveckling. Detta gör jag ofta i brev-form, jag skriver till en vän och berättar om mina tankar, händelser och hur jag upplevt saker, det leder ofta till att jag resonerar fram olika lösningar.

Olika syften för att skriva dagliga anteckningar:

 1. Reflektion över bra/mindre bra saker som jag har upplevt, vilka nya lärdomar har jag fått
 2. Notera vad jag är tacksam för och känner kärlek inför
 3. Sätt upp mål och gör en plan för önskningar, ett fokus framåt
 4. Kom ihåg – dagbok, vad jag gjort, vem jag träffat, middagar, recept, väder, bemärkelsedagar

Kom ihåg dagbok kan jag få genom mina fotografier, bilder jag tagit – då ser jag var vi var, hur vädret var och vilka jag träffade. En del tar en bild om dagen, dagens bild, en del fotograferar vad de äter.

Skriver du…? I vilket syfte – är det för dig eller för någon annan?

Andas, njut av variationerna i livet både det goda och det mindre roliga. Efter regn kommer solsken.

För mycket av det goda är helt underbart.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *